Rabu, 26 Februari 2014

Jurang

"Kau pergi jua dari hidupku, Kini sendiri hari-hariku"

Bait-bait lirik lagu membuat aku adakalanya sayu . Ramai sahabat aku melihat diri ini kuat dan tabah. Hakikatnya ia begitu rapuh. Bila bersendirian fikiran mula dibelenggu dengan masalah yang ada menempuh diri.  Bila dikata tangguh , aku beranggapan tidak berjumpa. Namun dia semakin kerap datang ke sini. TETAPI tidak sekali aku berjumpa dengan dia. Aku sudah mula nampak jurang yang mulai ada. Bagaimana aku mahu katakan pada dia, aku dan dia tidak ada lagi masa seperti dahulu. Aku mula dihimpit dengan Projek Ilmiah Tahun Akhir, tugas hakiki sebagai anak, tangungjawab sebagai pemimpin. 

Hari ini dia datang lagi. Namun tidak terdetik langsung untuk dia menjenguk aku. Hanya sekadar menghantar orang mengambil barang di dalam bilik aku. Jika itu yang dia mahukan, aku akan teruskan. Biarlah kita berbicara begini sahaja. Tidak banyak yang aku minta, laksanakan janji yang pernah aku sebagai abang minta kepada adik. Itu sahaja yang aku minta, selepas aku melangkah turun dari pentas dewan memegang sekeping BACELOR SAINS ( PEMBANGUNAN MANUSIA DAN PENGURUSAN ) maka gugurlah segala janji yang aku ikat. 

JUJUR aku  katakan  , memang selalu aku terasa hati dengan tindakan dia. Namun hari ini benar-benar aku terguris. Hina sangatkah perwatakan aku ini ? Teringat kata-kata pensyarah aku tadi. Walaupun dia bukan seorang Muslim . Namun , dia mengatakan tuhan tahu apa niat kita . Jadi laksanakan sebaik mungkin walaupun pekara itu bukanlah pekara yang kita suka. Mendalam maksud yang dijelaskan. Hingga aku malu dengan kata-kata pensyarah.


0 comments:

 

Template by Blogger Candy